VI HAR TATT FRAM TILBAKE

I dag fremstår Hermetikkfabrikken Fram som nærmest uforandret. Og da snakker vi ikke bare selve fasaden. Vi har bevart alle de historiske godbitene innvendig også. Nå kan det riktignok knirke litt i gulvene, men det er bare herlig stemningsbærende. Gullstøvet fra fordums storhetstid ligger fremdeles mellom bordgangene, forsterker den gode atmosfæren.

HISTORISKE LOKALER

Hermetikkfabrikken Fram ble reist i 1907 av Johan Tjaaland. Han var født i 1873 på Time ute på Jæren, men flyttet til Stavanger som guttunge i 1881. Her begynte han tidlig som lodder for blikkenslagerne og lærte seg hermetikkfaget fra bunnen av.  Allerede som 20-åring ble han formann hos C.Houge Thiis Hermetik-fabrik og fikk dermed også førstehåndskunnskap til selve driften av en større hermetikkfabrikk. Da fabrikkdrømmen hans endelig materialiserte seg, var han durkdreven på alle områder innenfor faget. Under tiden ble det nettopp han som kunne introdusere  nye og mer rasjonelle metoder for hermetisk nedlegging av kippers og nye patenter på fileteringsmaskiner. Det førte blant annet til at han kunne tidoble produksjonen. Til forskjell fra brislingen, var kippersen røkt sild. Det innebar at de kunne være i full produksjon året rundt og ikke bare i brislingsesongen. Og slik ble det til at over 100 arbeidere kunne være i full jobb hele året.

Masseproduksjon av kippers ble en stor suksess og la grunnlaget for utvidelse av fabrikken to ganger. Som den første hermetikkfabrikken i byen, ble det etablert eget daghjem for de ansattes barn. Det sier mye om hvor framsynte de egentlig var. Etter at hermetikkproduksjonen ble lagt ned for godt, har bygget opp gjennom årene huset fliseutsalg, verneutstyr, kontorer, fotostudio og atelièr.

Start typing and press Enter to search